Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak będzie trzeba to będę nosić, ja jestem kobieta pracująca zadnej pracy się nie boję :wink:

już się zdecydowaliśmy na ten projekt, teraz się zastanawiamy czy potrzebujemy aż 3 balkonów? czytałam że to utapianie pieniążków i jeszcze mostki tarmiczne, teraz trudny wybór z którego ewentualnie zrezygnować :-?

ja już jestem po pierwszym spotkaniu z architektem i on stwierdził że podany koszt 306 tys. jest zaniżony, co o tym sądzicie? bo ja już byłam załamana :(

Spokojnie.

To bardzo ładny i funkcjonalny dom.

A koszty w uproszczeniu przyjmuje sie 2000 za m2.

157 m x 2 000 = 314 000.

Ale z racji dość prostej konstrukcji (zwłaszcza dachu) , pewnym wkładzie własnym robocizny, mocno negocjowanych materiałach oraz pewnych modyfikacjach projektu - z powodzeniem mozna postawic go za 250 000.

Ja bym na poczatek proponował takie modyfikacje:

1. likwidacja tych niefunkcjonalnych balonów które bedą tylko wyziebiajacym dom, niepotrzebnym mostkiem termicznym podwyzszajacym tak koszt budowy, jak i koszt póxniejszej eksploatacji. Po co mi balkony, jak mam działke i taras. I tak sie z nich prawie nie korzysta. to dobre w bloku.

2. lokwidacja wykusza który jest tak drogi w budowie jak i niefunkcjonalny (no chyba że ktoż lubi - za każdą cenę).

3 ew. likwidacja 1 lub 2 kominów - w zależności od systemu CO i wentylacji (zalecam rekuperator zamiast kominów wentylacyjnych)

Tyle na poczatek.

Pozatym domek jak malina.

Pozdrawiam i zyczę szybkiej do niego przeprowadzki :D

dzięki Eskimos, o balkonach coś wiem, mam teraz 3 (mieszkam u rodziców) korzystam i to nie czesto z 1, ale one są takie piekne i dodają lekkości. mąż jest tego samego zdania co Ty, więc zgodziłam się o 1 balkon mniej, tylko nie wiem który. Balkon od frontu zostaje, po pierwsze jest od frontu po drugie to zachód a więc fajne słonko, drugi balkon - z dużej sypialni jest od południa, 3 od wschodu i teraz nie wiem z którego zrezygnować.

:cry:

TO samo dotyczy wykuszu, wiem że drogi ale mnie się podoba, no ale nad tym decyzja tez jeszcze nie zapadła ostateczna. :o

Musimy się jeszcze zastanowić wspólnie i coś zdecydować, tym bardziej że planujemy kupno projekty w przyszłym tygodniu i potem jak najszybciej reszta

I tak sie cieszę, że przynajmniej jestem już zdecydowana na projekt i nie muszę szukać dalej :D

Pozdrowionka[/img]

decyzja co do tego z którego balkonu zrezygnować jeszcze niestety nie zapadła, okazało się że to nie takie proste :(

zdecydowaliśmy natomiast zrezygnować z tych dwóch wąskich okienek od frontu, jedno w kuchni drugie w spiżarce, nie będzie też okna w garderobie na górze. Mam nadzieję że bark tych wąskich okienek nie zepsuje miłego wyglądu domku :-? , architekt zapewnia że nie

zdecydowaliśmy natomiast zrezygnować z tych dwóch wąskich okienek od frontu, jedno w kuchni drugie w spiżarce, nie będzie też okna w garderobie na górze. Mam nadzieję że bark tych wąskich okienek nie zepsuje miłego wyglądu domku :-? , architekt zapewnia że nie

Dobry pomysł, wg mnie.

Myśle, ze nie zepsuje wygladu.

To naprawde ładny domek...i taki polski.

Bedzie nadal symetria dużego okna w kuchni z oknem na poddaszu.

Okna w spizarce i garderobie są mało przydatne.

Tam sie nie przebywa, tylko bywa chwilowo.

Ja nie mam okien w tych pomieszczeniach, a tylko swiatło uruchamiane czujnikiem ruchu, co zapobiega zapominaniu o wyłaczeniu swiatła.

Zyskasz na kosztach i na termice budynku.

'

Pozdrawiam.